top of page
Writer's pictureValeria Revski

Hallituksen puheenjohtaja – toimarin piina vai puskuri?

“Usein etäinen”

“Johtaa datalla”

“Ei synnytä rakentavaa dialogia”

“Kaukana asiakkaasta”

Näillä sanoilla eri kokoisten ja eri vaiheessa olevien yhtiöiden toimitusjohtajat kuvailivat hallituksen puheenjohtajaa, joka ei ole täysin onnistunut tehtävässään.

Minkälainen on heidän mielestään hyvä hallituksen puheenjohtaja? Ensimmäisenä monet toimitusjohtajat mainitsevat, että sparraaja, fasilitaattori ja eteenpäin katsova. Halutaan, että puheenjohtaja on itsekin kädet savessa saavuttamassa yhteisiä asetettuja tavoitteita. Koetaan tärkeänä, että puheenjohtaja aidosti antaa aikaansa ja pyrkii tukemaan toimitusjohtajaa ja edistämään yhtiön kehitystä.

Hallituksen puheenjohtajan roolia ei ainakaan pienemmissä yhtiöissä aina osata tarkastella tarpeeksi vakavasti. Omistajavetoisessa yhtiössä ei välttämättä ajatella hallituksen puheenjohtajan merkitystä tai saatetaan pelätä ulkopuolisen hallituksen puheenjohtajan ottamista mukaan päätöksentekoon. Kun halutaan saada aikaan muutosta ja kasvua, ei ole samantekevää, kuka hallituksen työtä vetää. Puheenjohtajalla on iso vastuu ja valinta täytyy tehdä harkiten. Samaan aikaan on tärkeää oivaltaa, kuinka suuren lisäarvon hyvä hallituksen puheenjohtaja voi tuoda yhtiön tulevaisuuteen.

Hyvänä hallituksen puheenjohtajana pidän henkilöä, jolla on ennen kaikkea kokemusta. Se, että on omakohtaista kokemusta johtamisesta ja mielellään toimarin haasteista, tuo ihan eri tavalla uskottavuutta.

Hyvä puheenjohtaja pitää huolen hallituksen ryhmädynamiikasta, hallitustyön järjestelmällisyydestä ja erityisesti siitä, että hallituksessa vallitsee luottamuksen ilmapiiri. Ilman luottamusta ei saada aikaan kuin parhaassa tapauksessa edustavia kuvia ja tyhjänpäiväisiä postauksia sosiaaliseen mediaan.

Piina vai puskuri?

Toimitusjohtajan työ on yksinäistä puuhaa. Hallituksen kokous voi olla toimitusjohtajille pakollinen piinapenkki, johon kokoonnutaan säännöllisesti kaivelemaan epäkohtia. Toisille kokoukset voivat olla epävarmoinakin aikoina kuukauden kohokohta, mistä toimitusjohtaja saa uskoa, voimaa ja intoa painaa seuraavat viikot tiiminsä kanssa.

Muutoksen alla toimitusjohtajan rooliin voi luonnollisesti kuulua myös negatiivisia tunteita. Yksi löytää itsensä häpeän pyörteistä, toisen ajattelua ohjaa pelko ja kolmas vasta kerää rohkeutta hypätä muutokseen. Näissä tunnelmissa vellovaa toimitusjohtajaa ei saada kukoistamaan aiempia epäonnistumisia syynäämällä. Toimitusjohtakin on vain ihminen. Epävarmoina aikoina luottamuksen rakentaminen, empatiakyky ja määrätietoinen eteneminen voivat olla hallituksen puheenjohtajalle erinomainen työkalupakki kun lähdetään luotsaamaan hallituksen työtä ja rakentamaan suhdetta toimitusjohtajaan.

Hallituksen puheenjohtaja on parhaimmillaan arvokas työpari toimitusjohtajalle. Parivaljakon yhteistyö voi helposti määritellä koko yhtiön suunnan. Se voi nostaa yhtiön kuopasta ja saada kasvu-uralle tai epäonnistuessaan ajaa yhtiön täysin väärään suuntaan.

Ihminen keskiössä

Parhaassa tapauksessa yhtiöllä on toimiva hallitus, joka koostuu erilaisista osaajista. Yhdessä he sitoutuvat viemään yhtiötä voittajana tulevaisuuteen.

Hallituksen puheenjohtajan rooliin kannattaa suhtautua vakavasti ja puntaroida tarkkaan, minkälaista tukea häneltä odotetaan ja mitä lisäarvoa puheenjohtajalta halutaan yhtiön tilanteeseen nähden. Helpointa on kutsua tehtävään tuttu tai yksi omistajista, mutta kannustan tarkastelemaan asiaa lähtökohtaisesti lisäarvon näkökulmasta ja käyttämään puheenjohtajan valintaan aikaa ja analyyttistä silmää.

Toimivassa hallituksessa jokainen otetaan huomioon ja annetaan mahdollisuus osallistua ja tuottaa lisäarvoa. Kukaan ei jää sivusta seuraajaksi. Hyvä hallituksen puheenjohtaja pitää siitä huolen.

Lisäarvoa tuottava hallitus on kiinnostunut ihmisestä. Jotta yhtiö pystyy kasvamaan ja tuottamaan omistajilleen arvonnousua, keskiössä on toimitusjohtajan tukeminen kasvun aikaansaamiseksi. Yhtä tärkeää on, että hallitus ymmärtää ja tuntee myös yhtiön organisaatiota ja asiakkaita. Olen itse ollut hallituksessa, missä hallituksen jäseniä ei toiveista huolimatta päästetty tapaamaan työntekijöitä ja näkemään heidän työpaikkaansa, saati asiakkaita. On erittäin vaikeaa tuottaa lisäarvoa hallituksesta käsin, jos ei ole läpinäkyvyyttä työntekijöihin, joista yhtiö koostuu, tai asiakkaisiin, joille organisaation on tarkoitus tuottaa lisäarvoa.

Muutos edessä – toimarin aika hypätä uuteen!

Monesti kuulen sanottavan, että toimaria vaihtamalla vasta saadaan isoa muutosta aikaan. Tämä pitää varmasti usein paikkansa. Muutosta voidaan saada aikaa myös hallituksen puheenjohtajaa vaihtamalla.

Toimitusjohtaja joutuu erityisen koville silloin, kun pitäisi tehdä iso muutos tai jopa täyskäännös yhtiössä, jossa on jo yhteistä historiaa. Hän joutuu altistamaan itsensä rankalle tarkastelulle; avaamaan kaikki virheet ja epäonnistumiset.

Tämän tyyppiseen yhtiön tilanteeseen sopiva hallituksen puheenjohtaja voi saada aikaan nopeastikin ison muutoksen yhtiössä. Tukemalla toimitusjohtajaa. Varmistamalla, että tekemisen fokus pysyy kaiken pyörityksen keskellä. Pitämällä huolen, että tekemisessä säilyy ilo ja hyvä meininki.

Näin minulle kävi.

Kirjoittajasta:

Noora Keskievarin tavoitteena on tehdä koiranomistajuudesta kaikille onnellista ja tasapainoista. Hän on kansainvälisesti toimivan OneMind Dogsin toimitusjohtaja ja perustajajäsen. Vuonna 2012 perustettu OneMind Dogs on yksi toimialan pioneereista ja ensimmäisistä tilausperusteisista verkkopalveluista.

Nooralla on monipuolinen kokemus asiakaskokemuksen, palveluiden ja yritysten kehittämisestä sekä hallitustyöskentelystä. Hän on myös 4. sukupolven omistaja ja hallituksen jäsen perheyhtiö Leipomo Salosessa.

3 views0 comments

Kommentare


bottom of page