top of page
Writer's pictureJoshua Moorrees

Miksi hallituksiin tarvitaan enemmän Reettoja?

Future Boardin vuoden 2024 vuosijuhlan paneelikeskustelussa - Särkänniemen planetaariossa - allekirjoittaneelta kysyttiin, miten rakentaa entistä menestyvämpiä hallituksia tulevaisuudessa.


Teesini oli, että hallitukset tarvitsevat enemmän Reettoja. Inspiraation lähteenä toimi vieressäni kanssapanelistina istunut Vuoden Nuori Hallitustekijä 2024 -palkinnon voittanut valovoimainen Reetta Keränen.


Hätäisimmät hahmot hyppivät livakasti LinkdenIniin ja Reetan profiilin poimiakseen "pääkriteerit” huomisen hallitustekijän hakuun tai oman hallitushenkilöbrändin rakennukseen:


 Nimi = Reetta ✅

 Yli 20 vuotta kokemusta hallitustyöstä ja työelämästä ✅

 KTM ja väitöskirjatutkija ✅

 Useita riippumattomia hallituspaikkoja ✅

 HHJ PJ -kurssi käyty ✅

 Nainen ✅

 Jne. ✅


Ei näin!

Jos lähdemme hakemaan hallitukseen uutta jäsentä, tai lähdemme profiloimaan itseämme hallitustekijöinä, tällaisten listojen kautta – syntyy helposti pintapuutteisia tähdenlentoja, ei pitkäaikaista ja kestävää menestystä, joka perustuisi omistaja-arvon kasvattamiseen ja yrityksen strategian edistämiseen. Lisäksi on tärkeää ymmärtää, että niin kauan kuin hahmotamme maailmaa vain sen perusteella mitä näkyy päällepäin, tulemme tarvitsemaan kiintiöitä, koska tasa-arvo ja osallisuus eivät toteudu täysimääräisesti.


Planetaariosta Platoniin ja parempaan ajatteluun

Sekä hallitusten menestystä ja diversiteettiä edistävä ajattelu, että hallitusten muodostus, sisältävät allekirjoittaneen ajattelussa lainauksia aina Platonin opeista Kantin kategoriseen imperatiiviin.


Platon esitti ajatuksen filosofikuninkaasta, jossa parasta hallintoa johtaa viisas ja hyveellinen hallitsija.


Toinen tapa ajatella paremmin siitä, millainen on hyvä hallitustekijä, on tutkia Sokrateen ajattelua. Hänen metodinsa ytimessä lienee ajatus siitä, että tiedon lähde on kysymys. Samalla pitäisi vielä tuntea itsensä.


René Descartes heilutti puolestaan "Cogito, ergo sum" -lippua, jonka ytimessä on varmaankin se, että ajattelu on kaiken tiedon perusta. Ennen kuin käyttää tekoälyä, on hyvä käyttää perinteistä älyä.


Immanuel Kantin kategorinen imperatiivi puolestaan ohjeistaa jokaista yksilöä toimimaan niin, että toiminta voisi tulla yleiseksi laiksi.


Keräsen Reetta ja itseasiassa kaikki muutkin Future Boardin jäsenet elävät hallitustekijöinä kolmen arvomme kautta:


1) Pyyteetön auttaminen

2) Pyrkimys viisauteen

3) Vastuullinen kädenjälki.


Arvomme ja toimintamme hallitustekijöinä näyttävät olevan aika kivasti linjassa länsimaisen filosofian huippuajattelijoiden ajatusten kanssa.


Hiomme horjumattomia huomisen hallitustekijöitä


Palataan Platonista ja kumppaneista Planetaarion yläkertaan. Illallisella Tampereen tähtitaivaan yllä Näsinneulassa sain istua Reettaa vastapäätä ja sparrailla elämästä, hallitustyöstä kuin myös Future Boardin missiosta, joka on: ”Hiomme horjumattomia huomisen hallitustekijöitä.” Keskustelumme aikana sain ilon tutustua Reettaan mahtavana ihmisenä, sekä Future Boardin missiota ja arvoja todeksi elävänä hallitustekijänä.


Mitä missiomme sanojen mukaan eläminen sitten tarkoittaa käytännössä? Sana hiomme pitää ajatuksen halusta jatkuvaan oppimiseen ja kehittymiseen. Sana horjumaton ei suinkaan viittaa siihen, että ei olisi valmis muuttamaan mieltään, vaan siihen, että seisoo arvopohjansa takana ja toimii oikein. Huominen sanana kertoo siitä, että katsomme hallitustekijöinä eteenpäin ja mahdollistamme tulevaisuuden menestyksen. Hallitustekijä puolestaan viittaa siihen, että hallitustyö on työtä ja sitä tehdään aktiivisesti ja (omistaja)-arvoa tuottavasti.


Illallisen aikana kävi ilmiselväksi, että Reetta on ihmisenä ja ammattilaisena jäätävän kovan ammattisubstanssin voimahahmo, joka:


1) Kysyy enemmän kuin väittää

2) On enemmän kiinnostut toisista kuin itsestään ja huomioi pienet, mutta tärkeät asiat suhteessa toisiin (TJ ja hallituksen muut jäsenet)

3) Keskustelee vaikeistakin asioista enemmän positiivis- kuin negatiivisvirittyneesti.”


Länsimaisten filosofien ajattelun lisäksi myös mm. Losada ja Heaphy ovat tutkineet, että edellä mainitut, Reetalle tyypilliset, toimintatavat johtavat huipputiimeihin ja näiden huipputiimien menestykseen.


Kuka tai paremminkin mikä on Reetta? Tämän blogitekstin Reetta on sekä ihminen nimeltä Reetta Keränen että huomisen hallitustekijä (Reetta-käsitteenä).


Teesi: Tarvitsemme hallituksiin enemmän Reettoja, eli Future Boardin mission ja arvojen mukaisia horjumattomia huomisen hallitustekijöitä!


Kirjoittaja Joshua Moorrees on horjumaton huomisen hallitustekijä (pintapuolisesti tarkasteltuna KTM, HHJ ja HHJ PJ, Future Boardin ja useiden muiden hallitusten jäsen)


Lähteet:

Empiirinen elämä ja keskustelut Vuoden Nuori Hallitustekijä 2024 -palkinnon voittajan Reetta Keräsen kanssa Future Boardin vuosijuhlassa 2024


Valittujen länsimaisten filosofien pääteokset (Platon, Sokrates, Descartes ja Kant)


Losada, M., & Heaphy, E. (2004). The role of positivity and connectivity in the performance of business teams: A nonlinear dynamics model. American Behavioral Scientist, 47(6), 740–765


Future Boardin mission ja arvot

75 views0 comments

Comments


bottom of page