Hallitus seuraa toimitusjohtajan ja johtoryhmän suoriutumista säännöllisesti. Seurannan pohjana on yrityksen strategian mukaan asetetut mitattavat tavoitteet, KPI’t (Key Performance Indicator). Tavoitteet ja niitä kuvaavat mittarit on asetettu edistämään yrityksen strategian toteutumista. Toimitusjohtaja käy tavoitteissa onnistumisen ja mittarit läpi säännöllisesti hallituksen kokouksissa osana toimitusjohtajan katsaustaan.
Yrityksen hallituksen kokoonpanossa näkyy parhaimmillaan yhdistelmä yrityksen kulloisenkin strategianvaatimia osaamisia. Hyvässä hallituksessa on joukko mahdollisimman erilaisella taustalla olevia ihmisiä. Hallitukseen haetaan erilaisia koulutus- ja kulttuuritaustoja omaavia, eri ikäisiä, ja erilaisella työtaustalla olevia eri sukupuolia olevia henkilöitä. Hallitus pystyy tiiminä sopivassa suhteessa sekä tukemaan että haastamaan toimitusjohtajaa yrityksen strategian toteuttamisessa. Hyvässä hallituksessa on lisäksi kullekin
jäsenelle sovittu yrityksen strategian mukainen rooli, jossa hallituksen jäsen yhdessä toimitusjohtajan kanssa voi tukea oman kompetenssinsa avulla strategian toteutumista.
Tutkimusten mukaan erityisesti PK-yritysten hallitustyössä ja kokoonpanossa on paljon kehittämistä. Usein irvaillaan siitä, että samalla taustalla varustetut toisensa hyvin tuntevat hallitusjäsenet käyvät halllituksen kokouksissa kuuntelemassa toimitusjohtajan raportointia ja leimaamassa tämän päätösesityksiä. Kampaviinereitä ja kahvia kuluu. Kokouksen jälkeen toimitusjohtaja sulkee kansion ”hallituksen kokoukset” keskittyäkseen muihin asioihin ja avatakseen sen uudestaan kuukauden päästä, kun vain hallitusta varten tehtäviä raportteja pitää jälkeen alkaa työstää. Puheenjohtaja on ainoa henkilö, joka on säännöllisesti yhteydessä toimitusjohtajaan, ja valitettavan usein sopii jo toimitusjohtajan kanssa etukäteen, millaisia päätöksiä hallituksen seuraavassa kokouksessa tehdään. Muun hallituksen lisäarvo jää siis ohueksi, jolloin hallituspaikka on sen jäsenille merkintä cv:ssä ja mukava vähällä työllä saatava ansion lisä.
Hallitusjäsenen henkilökohtainen rooli konkretisoituu
Future Board ry on tulevaisuuden hallitusosaamisen suunnannäyttäjä, joka luo ja jakaa oppia tulevaisuuden hallitustyöstä. Future Boardin jäsenet ovat alle 40-vuotiaita hallitustekijöitä, jotka haluavat oppia ja jakaa tulevaisuuden hallitustyössä tarvittavia käytäntöjä ja osaamisia.
Yksi tulevaisuuden hallitustyön käytäntöjä on se, että Future Boardin omassa hallituksessa jäsenten roolitusta on viety eteenpäin siten, että kullakin jäsenellä on roolin lisäksi rooliin sopivat mitattavat tavoitteet. Kukin jäsen asettaa ne itselleen siten, että tavoitteet tukevat Future Boardin oman strategian eteenpäin viemistä mahdollisimman hyvin. Tavoitteita käsitellään ja päivitetään muutaman kerran vuodessa ja ne ovat läpinäkyviä muille hallituksen jäsenille. Asioita viedään eteenpäin toiminnanjohtajan ja muun operatiivisen organisaation kanssa yhdessä.
Mitattavissa tavoitteissa konkretisoituu kunkin hallituksen jäsenen henkilökohtainen rooli sen lisäksi, että hallitus vie Future Boardin asioita eteenpäin tiiminä keskustellen.
Olisiko nyt sopiva aika siirtyä muuallakin passiivisesta kampaviinerihallitustyöstä aktiivisempaan, läpinäkyvämpään ja tavoitteellisempaan suuntaan?
Kirjoittaja:
Jorma Turunen
TkT, työelämäprofessori
Future Board ryn hallituksen jäsen
Hozzászólások